Bangladesh zegt onderwijs toe aan Rohingya-kinderen
Onder de Rohingya die in 2017 vanuit Myanmar naar Bangladesh vluchtten, bevinden zich een half miljoen kinderen. De regering van Bangladesh heeft inmiddels toegezegd hen onderwijs te zullen aanbieden.
Eerder waarschuwden Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties dat deze kinderen, die al tweeënhalf jaar geen klaslokaal meer hebben gezien, een ‘verloren generatie’ kunnen worden.
Eerder gaf Bangladesh geen gehoor aan oproep
‘Dit is een belangrijke en zeer positieve toezegging van de Bengaalse overheid,’ zegt Saad Hammadi van Amnesty International. ‘Kinderen krijgen nu, na twee verloren schooljaren, weer toegang tot onderwijs. Het is belangrijk dat alle kinderen in de regio van Cox’s Bazar – zowel Rohingya-vluchtelingen als lokale bewoners – kwalitatief goed en passend onderwijs krijgen.’
Tot nu toe had de regering van Bangladesh geen gehoor gegeven aan de oproep om Rohingya-kinderen op scholen toe te laten. Er waren alleen een paar leercentra waar kinderen konden spelen en wat basislessen konden krijgen, verspreid over de vluchtelingenkampen in het district Cox’s Bazar. Het handjevol kinderen dat erin slaagde tot lokale middelbare scholen toegelaten te worden, werden daar op instructie van de overheid vanaf gestuurd.
Hoop voor de toekomst
De minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, Masud bin Momen, zei vandaag tegen journalisten: ‘De regering vond het nodig om Rohingya-kinderen hoop voor de toekomst te geven door hen meer onderwijs te geven.’ Volgens de plannen van de overheid krijgen Rohingya-vluchtelingenkinderen tot 14 jaar onderwijs volgens het curriculum van Myanmar en krijgen kinderen ouder dan 14 jaar vaardighedentrainingen.
Een proefproject onder leiding van UNICEF en de regering van Bangladesh begint met een groep van 10.000 kinderen. Het project zal later worden uitgebreid zodat ook andere kinderen les krijgen, ook die van de lokale bevolking.
Hiphop
Twee bekende hiphoppers uit Bangladesh maakten met Amnesty een videoclip met de oproep om het recht op onderwijs voor de Rohingya-kinderen te garanderen.
Lees het hele Engelstalige nieuwsbericht.