In Tunesië staat de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk
© Andia/Universal Images/Getty Images

Autoriteiten Tunesië, stop onnodig en buitensporig geweld tegen demonstranten

De Tunesische veiligheidstroepen moeten onmiddellijk ophouden onnodig en buitensporig geweld te gebruiken om demonstranten uiteen te drijven.

In de hoofdstad Tunis wordt sinds 15 januari 2021 geprotesteerd tegen marginalisering, politiegeweld, armoede en gebrek aan werkgelegenheid. Vooral jongeren gaan de straat op waarbij ze zich niet aan de avondklok houden. In sommige gevallen zijn de protesten geëscaleerd en was er sprake van gewelddadigheden, plunderingen en vandalisme. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde op 18 januari de arrestatie van 630 mensen, van wie de meerderheid minderjarig is; tussen 14 en 15 jaar oud.

Onnodig en buitensporig geweld

‘Zelfs als er sprake is van vandalisme en plunderingen, mogen wetshandhavers alleen geweld gebruiken als dat absoluut noodzakelijk en in verhouding is. Niets geeft veiligheidstroepen toestemming om onnodig en buitensporig geweld in te zetten, ook niet wanneer ze reageren op sporadisch geweld,’ zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘De Tunesische autoriteiten moeten de mensenrechtenactivist Hamza Nassri Jeridi vrijlaten en alle anderen die alleen maar werden opgepakt omdat zij gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst.

Hard optreden tegen vreedzaam protest

Op 18 januari 2021 sloeg de politie in het centrum van Tunis een vreedzame demonstratie uiteen waarmee de deelnemers hun solidariteit met de demonstranten wilden tonen en tegen politiegeweld protesteerden. Volgens twee demonstranten die Amnesty sprak, vielen politieagenten de vreedzame demonstranten aan met wapenstokken en traangas en arresteerden ze mensenrechtenactivist Hamza Nassri Jeridi.

Online werden alarmerende beelden verspreid waarop te zien is dat politieagenten mensen slaan en over de grond slepen. Ooggetuigen deden hun relaas over de slechte behandeling in politiebureaus en het gebruik van onwettig geweld.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept wetshandhavingsinstanties, waaronder het openbaar ministerie, op om waar mogelijk te voorkomen dat demonstranten worden vastgezet en om mensen die willekeurig zijn gearresteerd vrij te laten. Mensen die waarschijnlijk wel vervolgd worden omdat er duidelijk bewijs is van een misdrijf, moeten voorlopig worden vrijgelaten. De autoriteiten moeten rekening houden met het hoge risico om met corona besmet te raken in detentiecentra waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn en fysieke afstand vrijwel onmogelijk te handhaven is.

 

Meer over dit onderwerp