In 2021 mocht de Pride in Servië nog doorgaan, in 2022 besloot de minister van Binnenlandse Zaken deze te verbieden

Autoriteiten Servië moeten verbod op Pride intrekken

De Servische autoriteiten hebben besloten de EuroPride, die op 17 september zou plaatsvinden, te verbieden. Het besluit werd genomen vanwege vermeende veiligheidsrisico’s.

‘In plaats van toe te geven aan haatdragende uitingen en de bedreiging van lhbti+’ers, moeten de autoriteiten alle nodige maatregelen nemen om de deelnemers te beschermen en hen in staat stellen gebruik te maken van hun rechten, zonder te worden lastiggevallen en zonder angst voor intimidatie of geweld’, zegt Eve Geddie van Amnesty International.

‘Door de optocht in de Servische hoofdstad Belgrado door te laten gaan, zal Servië het eerste land in de westelijke Balkan zijn dat EuroPride organiseert in een regio waar lhbti+’ers dagelijks worden gediscrimineerd en regelmatig worden aangevallen. De autoriteiten moeten het verbod opheffen en de EuroPride ongehinderd laten doorgaan.’

Achtergrond

In 2020 droeg Belgrado zich voor om de EuroPride te organiseren. In augustus 2022 kondigde president Aleksandar Vučić echter aan dat de Pride niet door mocht gaan. De organisatoren hebben aangegeven dat de Pride ondanks het verbod wél doorgaat.

Op 10 september 2022 zei president Vučić dat het ministerie van Binnenlandse Zaken 96 uur voor het geplande evenement een beslissing zou nemen. Op 13 september besloot het ministerie dat noch de Pride-wandeling, noch een gepland tegenprotest, kon doorgaan. Er werd daarbij verwezen naar veiligheidskwesties, waaronder ‘gevaar voor geweld, vernietiging van eigendommen en andere grootschalige verstoringen van de openbare orde’. Op 14 september dienden de organisatoren een klacht in bij de rechtbank met het verzoek het besluit van het ministerie terug te draaien. Dit is nog in behandeling.

Op 16 september dienden de organisatoren ook nog een formeel verzoek in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om een kortere route te nemen. Dit voorstel werd ondersteund door 27.000 handtekeningen. Ook hierover moeten de autoriteiten nog een besluit nemen.

 

Meer over dit onderwerp