Angst om gemarteld te worden in groot aantal landen
In grote delen van de wereld wordt nog altijd gemarteld of zijn mensen bang om gemarteld te worden. Dat stelt Amnesty na een peiling onder ruim 21.000 mensen in 21 landen, voorafgaand aan de lancering van Amnesty’s wereldwijde campagne ‘Stop Marteling’.
Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan bang te zijn gemarteld te worden, wanneer ze in eigen land in de cel belanden. Meer dan tachtig procent wil strenge wetten die hen daartegen beschermd. Aan de andere kant gaf 36 procent aan dat marteling in sommige gevallen gerechtvaardigd kan worden.
Gebroken beloftes
Gedurende de afgelopen vijf jaar bracht Amnesty berichten naar buiten over marteling en mishandeling in 141 verschillende landen. Een groot aantal landen had toegezegd marteling uit te bannen. Dat blijkt nu, dertig jaar na het baanbrekende VN-Verdrag tegen Marteling, niet het geval. Amnesty gaat die landen herinneren aan hun beloftes en zich de komende twee jaar inzetten om marteling overal ter wereld te stoppen.
Marteling is in grote delen van de wereld nog steeds springlevend. Steeds vaker proberen regeringen om martelpraktijken te rechtvaardigen in naam van de nationale veiligheid. Zo ondermijnen ze de gestage vooruitgang die de afgelopen dertig jaar is geboekt bij het bestrijden van martelen.
Veel landen waar Amnesty onderzoek heeft gedaan, meten met twee maten. Marteling is weliswaar bij wet verboden, maar in de praktijk wordt het wel gefaciliteerd.
Marteling nog altijd wijdverbreid
Sinds 1984 hebben 155 staten het VN-Verdrag tegen Marteling geratificeerd. Daarvan zijn er 142 onderzocht door Amnesty International. In ten minste 79 van deze landen wordt in 2014 nog steeds gemarteld. Daarnaast hebben 32 VN-lidstaten het verdrag niet aangenomen, maar het globale wettelijke verbod op marteling bindt ook hen. Door de geheimzinnigheid waar marteling mee is omgeven ligt het werkelijke aantal landen dat marteling toestaat in de praktijk waarschijnlijk nog hoger.
In sommige van deze landen is marteling routine en systematisch. In andere landen zijn het alleen geïsoleerde en uitzonderlijke gevallen. Amnesty vindt elk geval van marteling of andere mishandeling volstrekt onaanvaardbaar.
- Lees meer: Global crisis on torture exposed by new worldwide campaign.
- De briefing: Torture in 2014: 30 Years of Broken Promises.
- De uitkomsten van de internationale opiniepeiling onder 21000 mensen in 21 landen.