Amnesty wint prestigieuze Webby Award voor multimedia-project over traangas
Met het online multimedia-project over traangas, Tear Gas: An Investigation, heeft Amnesty International de prestigieuze Webby Award gewonnen voor de beste activisme-website ter wereld.
De Webby Award wordt jaarlijks uitgereikt door de International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS) en is een toonaangevende internationale onderscheiding.
‘We zijn verheugd dat we deze onderscheiding hebben gekregen, zegt Sam Dubberley, hoofd van het Crisis Evidence Lab van Amnesty International. ‘Het is een beloning voor het harde werken van ons team en onze partners. Zij hebben ervoor gezorgd dat Tear Gas: An Investigation zo informatief, relevant, gebruiksvriendelijk en visueel opvallend mogelijk werd.’
‘We hopen dat de aandacht voor de prijs het bewustzijn zal vergroten van het serieuze onderwerp dat de website behandelt. Wanneer de politie traangas misbruikt, kan het mensen verminken en zelfs doden. Dat is in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving en -normen. De handel en het gebruik van traangas moetenen wereldwijd beter worden gereguleerd’, zegt Dubberley.
Recordaantal inzendingen
Voor de Webby Awards van dit jaar waren er 13.500 inzendingen uit 70 landen – het hoogste aantal ooit. Amnesty won de People’s Voice Award in de categorie ‘activisme’. ‘Genomineerden zoals Amnesty International zetten de norm voor innovatie en creativiteit op internet’, zegt Claire Graves, uitvoerend directeur van de Webby Awards.
Namens Amnesty hielden vijf activisten uit Beiroet, Hongkong, Lima, Nairobi en Washington D.C. een toespraak van vijf woorden, waar de Webby Awards bekend om staan. Hun toespraak luidde: ‘Protect people’s right to protest’ (bescherm het recht van mensen om te protesteren).
Website gebouwd na uitgebreid onderzoek
Amnesty’s Crisis Evidence Lab begon in 2019 met onderzoek naar het misbruik van traangas over de hele wereld, voornamelijk door het analyseren van video’s die op sociale mediaplatforms waren geplaatst. Met behulp van open bronnen-onderzoek verifieerde het lab gebeurtenissen waarbij traangas werd misbruikt. De analyse werd uitgevoerd door het Digital Verification Corps van Amnesty, een netwerk van studenten aan zeven universiteiten op vier continenten die zijn getraind in het vinden en verifiëren van inhoud op sociale media.
De website ging in juni 2020 live en is ontworpen in samenwerking met Xpon Digital. Er staat een interactieve kaart op met video’s van meer dan 100 incidenten waarbij traangas onjuist werd gebruikt in 31 landen en gebieden. Ook is er een reeks interviews met experts te beluisteren en kan de video ‘Choking Dissent’ bekeken worden. In die video wordt de werking van traangas geanalyseerd, de werking van de munitie uitgelegd en getoond hoe misbruik ervan mensen kan verminken en doden. In februari 2021 zijn nieuwe incidenten aan de website toegevoegd. De site wordt periodiek bijgewerkt.
Samen met de Omega Research Foundation voert Amnesty International al meer dan 20 jaar campagne voor meer controle over de productie, de handel en het gebruik van traangas en andere wapens die wetshandhavers gebruiken. Als gevolg hiervan hebben de Verenigde Naties en regionale instanties zoals de Raad van Europa de noodzaak erkend om de export ervan te reguleren.