Amnesty waarschuwt Engelse eredivisie voor overname voetbalclub Newcastle United door Saudi-Arabië
Amnesty International waarschuwt de Engelse Premier League voor de mogelijke overname van voetbalclub Newcastle United door het investeringsfonds Public Investment Fund. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is voorzitter van dit fonds.
In een brief aan Richard Masters, CEO van de Premier League, dringt Amnesty erop aan de mogelijke verkoop te herzien. Saudi-Arabië misbruikt sportevenementen om het imago van het land op te poetsen. Zo hopen de autoriteiten de aandacht af te leiden van de mensenrechtenschendingen die in Saudi-Arabië worden gepleegd en investeerders te trekken om minder afhankelijk te zijn van olie-inkomsten.
‘Sportswashing’
Amnesty heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Saudi-Arabië onder leiding van de kroonprins een zeer actief programma van ‘sportswashing’ uitvoert. Voor extreem veel geld worden grote sportevenementen gekocht. De Spaanse Supercup werd in Saudi-Arabië gespeeld, evenals de ‘Clash of the Dunes’ tussen boksers Anthony Joshua en Andy Ruiz jr, en ook de jaarlijkse Formule E-race en de Dakar Rally werden er gereden. De overname van Newcastle United zou de eerste stap zijn van Saudi-Arabië om eigenaar te worden van een eersteklas voetbalclub.
Loujain al-Hathloul
Onder leiding van Bin Salman is de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië geenszins verbeterd. Critici van de regering en mensenrechtenverdedigers zijn vastgezet en gemarteld, en in 2019 werd een recordaantal executies uitgevoerd. Onder degenen die momenteel gevangenzitten, bevindt zich Loujain al-Hathloul. Deze prominente mensenrechtenverdediger werd in mei 2018 gearresteerd. Ze is een van de dertien vrouwenrechtenactivisten die momenteel terechtstaan bij het Specialized Criminal Court, een antiterrorisme-rechtbank die Amnesty bestempelde als ‘wapen om systematisch kritiek te smoren’.
Seksueel misbruik
De zus van mensenrechtenverdediger Al-Hathloul maakte bekend dat Loujain is gemarteld en seksueel werd misbruikt. De Saudische autoriteiten hebben aangeboden haar vrij te laten als ze in een videoboodschap zou zeggen dat ze in gevangenschap niet is gemarteld. Al-Hathloul weigerde. Ze zit vast op verdenking van samenzwering met ‘vijandige entiteiten’. Ze had onder andere contact met een Nederlandse diplomaat en een Amnesty-medewerker. Bij alle rechtszittingen van Al-Hathloul mochten geen diplomaten en journalisten aanwezig zijn.
Fans: spreek je uit
‘Alle bedrijven moeten mensenrechtenschendingen voorkomen, en voor Engelse voetbalclubs is dat niet anders,’ zegt Kate Allen van Amnesty International. ‘We zeggen absoluut niet wie Newcastle United zou moeten leiden, maar we vragen wel of er serieus naar de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië wordt gekeken. Ook roepen we de fans van Newcastle op zich daarover uit te spreken.’
Lees meer over mensenrechten in Saudi-Arabië.