Amnesty legt honderden deurmatten met ‘Welcome’ op het Plein in Den Haag
De vluchtelingenstroom naar Europa is groot, maar het allergrootste deel van hen wordt opgevangen in de regio. Miljoenen leven daar onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Om daarin verlichting te brengen is humanitaire hulp onontbeerlijk.
‘Door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. Daardoor is de oversteek veel gevaarlijker geworden. Om te voorkomen dat mensen op zee verdrinken, in vrachtwagens stikken of op treinstations vast komen te zitten, moeten er veilige vluchtroutes komen’, zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland.
Premier Rutte moet leiderschap tonen in de vluchtelingencrisis. Dat kan door:
- meteen akkoord te gaan met nieuwe voorstellen om vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije niet menswaardig kunnen worden opgevangen, te verdelen.
- bij te dragen aan de benodigde middelen voor noodzakelijke humanitaire hulp in de buurlanden van Syrië;
- het creëren van meer veilige en legale routes naar Europa voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging.
Deze oproep aan premier Rutte wordt ondersteund door ActionAid, OxfamNovib, PAX en Vluchtelingenwerk. De petitie met de oproep aan Rutte is op het moment meer dan 70.000 keer getekend.
‘Alle landen van de Europese Unie hebben beloofd zich aan het VN-Vluchtelingenverdrag te houden. Dat betekent dat ze vluchtelingen moeten beschermen. Wegkijken is onmenselijk. De EU-landen moeten een eerlijk deel van de vluchtelingen opvangen. Ook Nederland’, zegt Eduard Nazarski.