Amnesty Leeuwarden lanceert RightsWalk over mensenrechten in en na WOII
Een bijzondere dag voor een bijzondere wandeling. Op 4 mei lanceerde Amnesty-groep Leeuwarden een nieuwe RightsWalk. De stadwandeling voert langs een aantal locaties in en rond het centrum die verbonden zijn met mensenrechtenschendingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Iedereen kan de app downloaden op de website van Amnesty International en de route zelfstandig lopen. Maar voor de officiële eerste wandelingen waren twee gidsen van het Historisch Centrum Leeuwarden uitgenodigd voor een feestelijk tintje. Enthousiast deelden zij hun kennis met de circa twintig deelnemers.
Historisch geweten
Deelnemers konden kiezen uit een lunchtijdwandeling, waarmee ze bij terugkomt konden aansluiten bij een rondleiding van het Fries Verzetsmuseum, en een middagwandeling. Iets na twaalven vertrok een klein groepje onder leiding van William Lord uit het Fries Museum. Hij is de zoon van een Canadese bevrijder en bracht zijn jeugd door in Canada.
In oktober 2018 ontving William Lord het Leeuwarder Leeuwtje voor zijn verdienste als ‘historisch geweten’ van de stad. Wie kun je als Amnesty beter hebben als gids? Er is waarschijnlijk geen huis in de binnenstad waarbij hij geen verhaal weet te vertellen. De wandeling liep dan ook iets uit. Maar dat leek de deelnemers niet te deren. Zij kwamen net zo enthousiast terug als William vertelt.
Verhaal om door te vertellen
Voor de tweede wandeling meldden zich zo’n vijftien deelnemers. Een gemêleerd gezelschap dat op pad mocht met Nykle Dijkstra. Hij is de zoon van een van onze vrijwilligers en dus niet onbekend met het onderwerp mensenrechten. En als historicus kon hij veel mooie details toevoegen aan de informatie in de app.
Al wandelend luisterden de deelnemers naar de verhalen en raakten met elkaar in gesprek. ‘Ik vind het belangrijk dat hij dit verhaal hoort’, vertelde de oom die samen met zijn broer en diens zoon meewandelde over zijn neefje. Die bleef als jongste deelnemer tot het eind geboeid meedoen en meeluisteren.
Quiz
Aan de route is een quiz gekoppeld. Bij elke locatie waarbij een verhaal wordt verteld in tekst, geluid of beeld zit een vraag over mensenrechten in deze tijd, die een relatie hebben met het verhaal van toen. De hoop is dat wandelaars er door de RightsWalk bewust van worden dat mensenrechten nooit vanzelfsprekend zijn.
Of dat helemaal is gelukt, is niet duidelijk. Wel dat er fanatiek werd meegespeeld door de wandelaars. Bijna bij het eindpunt werden de goede antwoorden geteld en werd de oudste deelnemer als winnaar aangewezen. Zij nam de gedichtenbundel Moed van Amnesty trots in ontvangst.
De overval
Omdat de deelnemers van de tweede wandeling niet op tijd terug hoefden te zijn voor de rondleiding door het Verzetsmuseum, bleef men iets langer hangen bij een van de laatste locaties: de Blokhuispoort. Het oude Huis van Bewaring is bekend van ‘De overval’, de film naar het waargebeurde verhaal van de bevrijding van 51 Friese verzetsstrijders waarbij geen druppel bloed vloeide.
Bij hoge uitzondering namen de Duitse militairen geen represailles. Uit respect voor de meesterzet? Dankbaar dat ze nog leefden? Niemand weet het en ook Nykle kon het dus niet vertellen, maar hij kon de wandelaars nog wel even meenemen naar de kleine tentoonstelling die in een van de cellen in de Blokhuispoort is ingericht over dit verhaal. Een toegift die zeer op prijs werd gewaardeerd.