Verwoeste huizen in Raqqa, Syrië, na aanslagen in augustus 2017.
© © CNES 2018, Distribution AIRBUS DS

Amnesty schakelt hulp in van publiek bij aantonen schendingen Raqqa

Vandaag lanceert Amnesty International een nieuw onderzoeksproject. Met de inzet van vrijwilligers wereldwijd worden duizenden satellietbeelden bekeken van de bombardementen die in 2017 bijna 80 procent van de Syrische stad Raqqa verwoestten.

In 2017 werd de Syrische stad Raqqa grotendeels in de as gelegd. Burgers zaten als ratten in de val toen de Syrian Democratic Forces, gesteund door een internationale coalitie van de Verenigde Staten, Verenigde Koninkrijk en Frankrijk, probeerden IS te verdrijven. Amnesty International voert aan de hand van satellietbeelden onderzoek uit en roept daarbij de steun van het publiek in.

Strike Tracker

Het project ‘Strike Tracker’ maakt deel uit van een diepgaand onderzoek van Amnesty International, in samenwerking met Airwars, naar het grote aantal burgerslachtoffers na vier maanden bombardementen op de stad Raqqa. De slag om de stad eindigde in oktober 2017. Een jaar later worden nog steeds slachtoffers geborgen.

‘Er ligt een enorme berg aan bewijsmateriaal waar we doorheen moeten’, zegt Milena Martin van Amnesty’s Crisis Response Team. ‘De schaal van verwoesting is eenvoudigweg te groot voor het onderzoeksteam om te analyseren. Met de hulp van vrijwilligers die helpen bij het bekijken van de satellietbeelden, kunnen we straks precies aangeven waar en wanneer de lucht- en artillerieaanvallen van de coalitie gebouwen hebben vernietigd. Met deze gegevens kunnen we dan de grootschalige verwoesting van Raqqa nauwkeurig in beeld brengen.’

Hoe gaat het in zijn werk?

Iedereen met een mobiele telefoon of laptop kan meedoen aan Amnesty’s ‘Strike Tracker’ en zo bijdragen aan belangrijk onderzoek naar de verwoesting van burgerlevens en mogelijke schendingen van het oorlogsrecht in Raqqa. Amnesty vraagt deelnemers om satellietbeelden te bekijken waarop zichtbaar is of een gebouw tijdens de bombardementen wel of niet beschadigd is geraakt. Op deze manier brengen we de schaal van het conflict in kaart.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De resultaten van dit project worden begin 2019 bekend gemaakt. Ze dragen bij aan het onderzoek naar de verwoesting van Raqqa en de impact die dit had op de burgers die vastzaten in de stad. De door de VS geleide coalitie wordt opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen voor de vele burgerslachtoffers en onderzoek te doen naar de aanslagen. Tegelijkertijd is het project een steun in de rug voor familieleden van de slachtoffers in hun strijd voor gerechtigheid en compensatie.

Achtergrond

Bij vier eerdere Decoders-projecten van Amnesty International kwamen 50.000 digitale activisten uit 150 verschillende landen in actie. Zij hielpen bij onderzoek naar verwoeste dorpen in Darfur in Sudan en olielekken in de Nigerdelta in Nigeria.

Meer over dit onderwerp