Amnesty bedankt alle deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij

Eind maart ontving Amnesty International een schitterende cheque van de Nationale Postcode Loterij met een donatie van 3,6 miljoen euro. ‘Deze steun is juist nu extreem belangrijk’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘In veel landen ter wereld – ook op ons eigen continent – worden politieke tegengeluiden gesmoord door onderdrukkende regeringen en mensenrechten geschonden’.

Dankzij de bijdragen van de Postcode Loterij kan Amnesty International wereldwijd steun bieden aan mensen die zich verzetten tegen onrecht, soms met grote risico’s voor hun eigen veiligheid of vrijheid.

Onterecht gevangen

Zo voerde Amnesty International wereldwijd actie voor de vrijlating van Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi. Deze twee vrouwen uit Iran werden in 2019 gearresteerd nadat ze op Internationale Vrouwendag witte bloemen hadden uitgedeeld aan vrouwelijke treinpassagiers. Aryani droeg daarbij geen hoofddoek – wat in Iran voor vrouwen verplicht is. Tijdens onze jaarlijkse Write for Rights-actie schreven mensen overal ter wereld massaal voor de vrijlating van deze twee vrouwen. In februari dit jaar kwamen zij vrij. Ook veel andere mensenrechtenverdedigers die onterecht in de gevangenis zaten kwamen het afgelopen jaar vrij. Amnesty International zette zich in voor hun zaak, mede dankzij de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Een scholiere bij een uitgebrand klaslokaal in noordoost Nigeria. De school is in brand gestoken door de gewapende groepering Boko Haram.
© Pius Utomi Ekpei / AFP / Getty Images

Militair machtsmisbruik

In Nigeria ondersteunde Amnesty International de actiepunten van de Knifar Women’s movement. Deze beweging wordt geleid door intern ontheemde vrouwen die zijn gevlucht voor het geweld van Boko Haram en andere partijen. Zij voerden actie voor de vrijlating van hun mannen en andere dierbaren, die in de loop van het conflict onrechtmatig door het leger zijn gedetineerd. Velen zaten jarenlang vast in militaire kampen, waar zij blootstonden aan systematisch machtsmisbruik, uithongering en grove mensenrechtenschendingen door militairen. Samen met vluchtelingenvrouwen voerde Amnesty International actie voor de vrijlating van deze onrechtmatig gedetineerden. Inmiddels zijn vele honderden van hen weer op vrije voeten.

Racisme en discriminatie

In Nederland maakt Amnesty International zich onder meer hard tegen etnisch profileren. Volgens Artikel 1 van onze Grondwet is iedereen gelijk. Toch maken racisme en discriminatie nog altijd deel uit van onze samenleving. Zo worden sommige mensen bij grenscontroles anders behandeld op grond van hun etniciteit. Amnesty International spande samen met twee burgers en andere ngo’s een baanbrekende rechtszaak hierover aan tegen de staat. Het gerechtshof oordeelde dat de huidige werkwijze van de Marechaussee een vorm van rassendiscriminatie is en heeft deze werkwijze verboden. Het hof erkende dat etnisch profileren ertoe leidt dat mensen zich niet geaccepteerd voelen en zich tweederangsburger voelen.

Mpanzu Bamenga en Dagmar Oudshoorn

Samen sterk

‘Deze rechtszaak laat zien wat we samen kunnen bereiken en motiveert ons om met vereende kracht door te gaan voor een effectieve uitbanning van discriminatie door de overheid’, zegt Dagmar Oudshoorn. Effectief samenwerken wordt steeds belangrijker nu het internationale systeem verder dreigt te verzwakken. Machtige staten lijken te denken dat ze het internationaal recht kunnen schenden zonder gevolgen. De Russische invasie van Oekraïne is een huiveringwekkend voorbeeld van wat er dan kan gebeuren: van massale ontheemding en oorlogsmisdrijven tot een wereldwijde energie- en voedselcrisis en nucleaire dreiging.

Om het internationale rechtssysteem te versterken moeten ook Westerse regeringen ter verantwoording worden geroepen voor hun dubbele standaarden. Staten kunnen niet het ene moment mensenrechtenschendingen bekritiseren en het volgende moment soortgelijke misstanden in andere landen goedkeuren. ‘Het is gewetenloos en ondermijnt het hele weefsel van universele mensenrechten,’ zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Amnesty International krachtige tegenstemmen blijven mobiliseren tegen onrecht overal ter wereld. Zeker in tijden van onderdrukking bieden deze stemmen inspiratie en hoop.

Deelnemers aan de Postcodeloterij: veel dank voor jullie bijdragen!