Algerije, stop onderdrukking van Hirak-activisten en journalisten
Tussen 7 maart en 13 april zijn in Algerije volgens mensenrechtenadvocaten ten minste twintig activisten door de politie verhoord, in voorlopige hechtenis geplaatst of veroordeeld tijdens schijnprocessen omdat ze voor hun mening uitkwamen.
‘Terwijl alle ogen gericht zijn op het bestrijden van de coronapandemie, versnellen de Algerijnse autoriteiten rechtszaken tegen activisten, journalisten en aanhangers van de Hirak-beweging,’ zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘De autoriteiten moeten alle vreedzame activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten, aangezien ze alleen maar vastzitten omdat ze online en offline hun mening gaven of om democratische veranderingen vroegen. Door activisten gevangen te zetten worden ze niet alleen gestraft voor hun mening, maar wordt ook hun gezondheid bedreigd wanneer in de gevangenis het coronavirus uitbreekt.’
Vreedzame protestbeweging Hirak
In februari bestond de Hirak-beweging een jaar. Vanaf 2019 gingen aanhangers elke week de straat op om te demonstreren voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor een einde aan het leiderschap van de 83-jarige president Abdelaziz Bouteflika. Na weken van protesten stapte Bouteflika op. Hij had het land twintig jaar met harde hand geregeerd. In maart kwam een einde aan de protesten omdat de autoriteiten demonstraties verboden als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Volgens mensenrechtenadvocaten zitten nog ten minste 32 mensen vast die tijdens de protesten werden gearresteerd. Allen kunnen worden vervolgd vanwege het ‘schaden van de integriteit van het nationale grondgebied’, ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’ of ‘publicaties die bedoeld zijn om het nationaal belang te schaden’. Geen van deze aanklachten is volgens het internationaal recht een legitiem strafbaar feit, omdat zij de vrijheid van meningsuiting strafbaar stellen.
Volgens het Nationaal Comité voor de Vrijlating van Gedetineerden werden tussen 26 maart en 12 april zeker twaalf activisten ondervraagd over berichten die ze online hadden geplaatst en waarin ze hun steun uitspraken voor de Hirak-beweging.
Politiek gemotiveerde processen
Op 9 april werd activist Ibrahim Daouadji tot zes maanden cel en een boete van zo’n 400 euro veroordeeld omdat hij een video online had gezet. Daarin uitte hij kritiek op de gevangenisomstandigheden toen hij van november 2019 tot januari 2020 drie maanden in voorarrest zat.
Abdelouahab Fersaoui kreeg op 6 april 1 jaar gevangenisstraf en een boete omdat hij had deelgenomen aan de Hirak-protesten en voor zijn posts op sociale media over de manier waarop de autoriteiten omgingen met de protesten. Fersaoui is hoofd van de jongerenbeweging Rassemblement Actions Jeunesse.
Vanwege een zelfde aanklacht werd Karim Tabbou, leider van oppositiepartij Union Democratique et Sociale, eveneens tot 1 jaar cel en een boete van 375 euro veroordeeld. Hem wacht nog een nieuw proces voor het ‘schaden van de integriteit van het nationale grondgebied’ vanwege een toespraak die hij hield. Hij kan hiervoor tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.
Journalisten lastiggevallen
Journalisten zijn door de autoriteiten lastiggevallen vanwege hun publicaties over de Hirak-protesten. Op 15 april gaf Ammar Belhimer, de minister van Communicatie, toe dat de autoriteiten twee onafhankelijke online media hadden geblokkeerd, Maghreb Emergent en RadioMPost. Dat gebeurde in afwachting van ‘verdere juridische procedures’ tegen de directeur, Ihsane El Kadi, vanwege ‘laster en belediging’ van president Tebboune.
De vooraanstaande journalist Khaled Drareni werd op 27 maart gearresteerd. Drareni is correspondent voor TV5Monde en directeur van Casbah Tribune. Hij zit in voorarrest omdat hij verslag had gedaan van de Hirak-protesten op 7 maart. Hij wordt beschuldigd van het ‘schaden van de integriteit van het nationale grondgebied’ en het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’ en kan hiervoor 10 jaar gevangenisstraf krijgen.