Journalist Khaled Drareni komt thuis na zijn vrijlating op 19 februari
© AFP via Getty Images

Algerije laat journalist Drareni voorlopig vrij

In Algerije is journalist Khaled Drareni voorlopig vrijgelaten. Hij deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten.

Op 18 februari 2021 sprak president Abdelmadjid Tebboune het Algerijnse volk toe. Hij kondigde vervroegde parlementsverkiezingen aan. Ook zei hij het bevel te hebben gegeven om tientallen gevangenen vrij te laten die waren opgepakt vanwege hun deelname aan de Hirak-protestbeweging of vanwege berichten die zij plaatsten op sociale media. Op 19 en 20 februari werden ten minste 37 gevangenen vrijgelaten. Maar 31 zitten er volgens de lokale waakhond Nationaal Comité voor de Vrijlating van gevangenen nog vast.

2 jaar cel voor journalistiek werk

Khaled Drareni werd in maart 2020 gearresteerd omdat hij verslag deed van de Hirak-protesten. Hoewel hij alleen maar zijn werk als journalist deed, werd hij in augustus 2020 veroordeeld tot 3 jaar cel vanwege het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. De maand erop werd zijn straf teruggebracht tot 2 jaar cel. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven in december 2020 wereldwijd honderdduizenden mensen brieven voor Drareni’s vrijlating.

Op 19 februari 2021 werd Drareni voorlopig vrijgelaten. Het Hooggerechtshof moet nog beoordelen of de aanklachten tegen hem worden ingetrokken en zal hierover op 25 februari uitspraak doen.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Algerijnse autoriteiten op alle aanklachten tegen Khaled Drareni in te trekken. Daarnaast moeten de autoriteiten onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle andere vreedzame demonstranten, activisten en journalisten vrijlaten die nog gevangenzitten omdat zij voor hun mening uitkwamen of demonstreerden. Ook roepen we hen op wetgeving aan te passen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzaam protest schendt.

Hirak-beweging

Hirak is een vreedzame protestbeweging. Vanaf februari 2019 gingen aanhangers elke week de straat op om te demonstreren voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor een einde aan het leiderschap van president Abdel­aziz Bouteflika. Na weken van protesten stapte Bouteflika op. Hij had het land twintig jaar met harde hand geregeerd. In maart 2020 kwam een einde aan de protesten omdat de autoriteiten demonstraties verboden in verband met het coronavirus.

Lees meer over het onderdrukken van vreedzaam protest in Algerije

Meer over dit onderwerp