Ai Weiwei, Snowden en Pussy Riot protesteren tegen internetcensuur in Adblock-advertenties
‘Zelfs als je niets verkeerd doet word je in de gaten gehouden en worden er opnames van je gemaakt’, zegt Edward Snowden in één van de berichten.
‘Zonder vrijheid van meningsuiting is er geen moderne wereld, maar slechts een barbaarse’, zegt de Chinese kunstenaar Ai Weiwei in een ander bericht.
‘Overheden gebruiken niet alleen handboeien, maar vallen ook onafhankelijke media aan’, zegt de Russische punkband Pussy Riot.
Overheden proberen het internet te controleren
Overheden zijn gretig op zoek naar manieren om steeds meer online communicatie te controleren, zegt Amnesty International. Terwijl sommige regeringen wetten aannemen om massa-surveillance en censuur mogelijk te maken, proberen anderen de techniek te verwerven om mensen te bespioneren, te hacken of de online vrijheid in te perken.
In 2015 documenteerde Amnesty mensen in meer dan zestien landen die werden gearresteerd voor wat ze online hadden gezegd of gedaan. Slachtoffers van cyber-censuur variëren van politieke activisten in Kazachstan tot politieke activisten in Marokko.
‘Sommige staten hebben Orwelliaanse niveaus van surveillance die vooral zijn gericht op het in de gaten houden van individuen die onze rechten proberen te beschermen, zoals advocaten, journalisten en activisten. De continue stroom aan nieuwe repressietechnieken is een zeer grote bedreiging voor onze vrijheid van meningsuiting’, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.
‘We laten jullie -alleen vandaag- banners zien van Amnesty International. Omdat we vinden dat gebruikers onderdeel zouden moeten zijn van het gesprek over online privacy. Morgen zijn deze plekken weer leeg. Maar neem vandaag even een moment de tijd om te bedenken dat als je digitale privacy wordt bedreigd in deze toenemende informatie-gedreven wereld, dat ook geldt voor je recht op vrije meningsuiting’, zegt Gabriel Cubbage, CEO of AdBlock.
Tech bedrijven moeten opkomen voor een vrij internet
Amnesty roept tech- en internetbedrijven op zich te verzetten tegen druk van overheden om online privacy en vrije meningsuiting af te zwakken. In plaats daarvan moeten bedrijven technologieën blijven ontwikkelen, zoals encryptie, om de rechten van de consument in de digitale wereld veilig te stellen.
Vorige maand weigerde Apple om de beveiliging van haar iPhones af te zwakken en beschermde daarmee de veiligheid van al haar gebruikers. Dit laat zien dat sommige bedrijven beginnen te denken aan het grotere plaatje.