Shariefa Shahab onderzoekt als mensenrechtenverdediger politiegeweld in Afghanistan n zet zich in voor de slachtoffers hiervan

Afghanistan: koop maar een geweer en ‘bescherm jezelf’

Mensenrechtenverdedigers in Afghanistan hebben steeds meer te maken met intimidatie, bedreigingen en geweld door zowel de autoriteiten als gewapende groeperingen als de Taliban en IS, zegt Amnesty in de vandaag verschenen briefing Defenceless Defenders: Attacks on Afghanistan’s Human Rights Community.

De Afghaanse regering doet veel te weinig om mensenrechtenactivisten te beschermen. Soms beschuldigt de regering activisten er zelfs van aanvallen in scene te zetten. Een enkele keer is het advies om een geweer aan te schaffen en jezelf maar te verdedigen.

Straffeloosheid

Onderzoek naar bedreigingen en geweld vindt zelden plaats. Ook de internationale gemeenschap doet weinig tot niets om Afghaanse mensenrechtenverdedigers te steunen, ondanks mooie woorden over ‘de heldhaftigheid van Afghanistan’s mensenrechtenactivisten’.

Zuuraanvallen

  • In oktober 2015 werden twee medewerkers van de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie (AIHRC) vermoordt en raakten twee andere leden gewond toen een bermbom afging in de oostelijke provincie Nangarhar. Tot op de dag van vandaag is niemand hiervoor gearresteerd.
  • In oktober 2018 werd ‘Mohammed’ in Kabul beschoten, waarbij zijn lever geraakt werd. Hij werd niet door de autoriteiten beschermd, ondanks een verzoek daartoe. Mohammed kreeg te horen dat hij maar een geweer moest kopen en ‘zichzelf moest beschermen’.
  • ‘Hasiba’ is een advocate die vrouwen verdedigt die te maken hebben met huiselijk geweld of willen scheiden. Al sinds 2017 wordt zij bedreigt en zelfs aangevallen met zuur. De politie registreerde haar aanklachten, maar ondernam geen actie. Dit dwong haar om haar advocatenpraktijk zeven maanden te sluiten.
  • ‘Shazad’ ontving op Facebook bedreigingen van de Taliban. ‘Je bent de knecht van Joden en ongelovigen’, luidde een van de berichten. ‘We hebben de mujahideen geinformeerd om je naar de hel te sturen’. Via de Afghaanse mensenrechtencommissie kwam zijn klacht uiteindelijk terecht bij de Afghaanse veiligheidsdienst(NDS). Die weigerde zijn klacht serieus te nemen.

Bescherm rechten Afghaanse activisten

Afghaanse mensenrechtenverdedigers en activisten hebben grote moed getoond ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij moeten werken. Geconfronteerd met ernstige bedreigingen blijven zij zich uitspreken tegen onrechtvaardigheid en opkomen voor de rechten van anderen. Het is de hoogste tijd dat zowel de Afghaanse autoriteiten als de internationale gemeenschap ook opkomen voor hun rechten.

Meer over dit onderwerp