Protest tegen de oorlog in Oekraïne in Sint-Petersburg, 2 maart 2022
© Anadolu Agency via Getty Images

Activist in Rusland tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld na delen informatie over oorlog in Oekraïne (update)

In Rusland is Vladimir Kara-Murza tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij deelde informatie over acties van het Russische leger, iets wat door de autoriteiten als ‘nepnieuws’ wordt afgedaan. Kara-Murza is lid van de oppositie en een criticus van het Kremlin.

Update eerder bericht

In Rusland is Vladimir Kara-Murza, een politiek activist en journalist, op 17 april 2023 door een Russische rechtbank veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens ‘hoogverraad’ en andere politiek gemotiveerde beschuldigingen. Dat gebeurde nadat hij zich uitsprak tegen de Russische invasie van Oekraïne.

Natalia Zviagina van Amnesty International: ‘De 25 jaar gevangenisstraf van Vladimir Kara-Murza is het zoveelste huiveringwekkende voorbeeld van de systematische onderdrukking van het maatschappelijk middenveld. Dat ligt sinds de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar steeds meer onder druk. De zogenaamde “misdrijven” waarvoor Kara-Murza werd berecht – zich uitspreken tegen de invasie en belangenbehartiging namens slachtoffers van mensenrechtenschendingen – zijn in feite daden van buitengewone moed. Dit vonnis verwart mensenrechtenactivisme ten onrechte met “hoogverraad” en doet denken aan de repressie van het Stalin-tijdperk.’

Amnesty International beschouwt Vladimir Kara-Murza als gewetensgevangene en roept de Russische autoriteiten op hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

*

‘Als gevolg van de kritiek die Vladimir Kara-Murza eerder op de Russische autoriteiten uitte, lijkt het erop dat er twee pogingen zijn gedaan om hem te vergiftigen’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Nu wordt hij ervan beschuldigd een ‘misdrijf’ te hebben gepleegd waarvoor hij voor 10 jaar in de cel kan belanden, simpelweg omdat hij informatie deelde. Het onderzoek tegen hem is alleen bedoeld om tegenstanders van Vladimir Poetins oorlog in Oekraïne angst aan te jagen en hen het zwijgen op te leggen.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Russische autoriteiten op om alle aanklachten tegen Kara-Murza in te trekken aangezien hij alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Ook moeten de autoriteiten de wet intrekken die het verspreiden van ‘nepnieuws’ strafbaar stelt.

Wet tegen ‘nepnieuws’

De onderdrukking van journalisten en tegenstanders van de oorlog in Oekraïne neemt alleen maar toe. Meteen na de Russische invasie van Oekraïne nam de Doema (het parlement) op 4 maart 2022 in noodtempo nieuwe wetgeving aan om afwijkende geluiden de kop in te drukken. Wie ‘valse informatie’ over de oorlog in Oekraïne verspreidt, kan tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Iedereen die ‘liegt en verklaringen aflegt die de strijdkrachten in diskrediet brengen’ zal worden vervolgd.

Achtergrond

Op 22 april 2022 werd het strafrechtelijk onderzoek tegen Kara-Murza gestart. Op dit moment zit hij een gevangenisstraf van 15 dagen uit na de valse beschuldiging dat hij een politieagent niet gehoorzaamde. In 2015 en 2017 werd Kara-Murza in het ziekenhuis opgenomen nadat hij symptomen vertoonde van vergiftiging. De onderzoeksgroep Bellingcat zegt dat Kara-Murza is gevolgd door de Russische veiligheidsdienst FSB voordat hij waarschijnlijk werd vergiftigd. Ook Aleksei Navalny werd vermoedelijk in augustus 2020 door de FSB vergiftigd.

Meer over dit onderwerp