75.000 vluchtelingen vast op Syrisch-Jordaanse grens

‘Veel mensen zijn dood gegaan… vooral voor kinderen is de situatie erg slecht.’ Tienduizenden Syrische vluchtelingen zitten vast op een stuk niemandsland in de woestijn tussen Jordanië en Syrië dat bekend staat als ‘de berm’. De laatste twee maanden hebben ze vrijwel geen humanitaire hulp gekregen. Mensen sterven door gebrek aan voedsel en medische hulp.

Mensen in ‘de berm’ worden slachtoffer van goed te behandelen ziektes als luchtweginfecties, uitdroging, hepatitis, huidziektes en diarree, simpelweg omdat ze geen toegang tot medische hulp hebben. Zo zouden sinds juni zeker tien mensen aan hepatitis zijn gestorven en stierf een 20-jarige man aan geelzucht omdat door gebrek aan een medische behandeling niets kon worden gedaan om hem te redden.

Grenzen dicht

Nadat er op 21 juni een aanslag werd gepleegd op grenswachten, sloten de Jordaanse autoriteiten de grensovergangen bij Rukban en Hadalat. Sindsdien is noodhulp aan het gebied vrijwel geheel gestopt: alleen begin augustus werd nog eenmaal voedsel naar ‘de berm’ gebracht. Hulporganisaties mogen het gebied niet in en moesten met kranen noodvoorraden het gebied intakelen.

‘De situatie is heel slecht. Vooral de kinderen lijden. We hebben drinkwater maar bijna geen voedsel of melk. Het is verschrikkelijk.’

Aldus Abu Mohamed, die al vijf maanden in het informele vluchtelingenkamp bij Rukban woont. Volgens hem is de situatie sinds 21 juni enorm verslechterd:

‘Veel mensen zijn gestorven. We kregen slechts rijst en linzen en een kilo gedroogde dadels, maar dat was een maandvoorraad, verder kregen we niets. De stemming onder de mensen bij Rukban is ver onder het nulpunt.’

Satellietbeelden

Recente video- en satellietbeelden bieden een zeldzame blik in dit dorre woestijngebied. Zo blijkt dat het aantal tenten sinds vorig jaar is toegenomen van 368 tot 8.295. Sinds juli van dit jaar kwamen er zo’n 2.000 tenten bij, wat aangeeft dat duizenden mensen Syrië ontvluchtten, en steeds meer mensen in ‘de berm’ verblijven. Op de beelden zijn ook geïmproviseerde graven te zien.

Meer hervestigingsplaatsen wereldwijd nodig

De situatie bij de berm geeft een grimmig beeld van de consequenties van het miserabele falen van de wereld om de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen te delen. Buurlanden hebben de overgrote meerderheid van de Syrische vluchtelingen opgenomen: zo verblijven 650.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië, wat zwaar drukt op de lokale middelen. Hierdoor hebben veel buurlanden hun grenzen nu gesloten.

Volgende week vinden in New York twee wereldtoppen over vluchtelingen plaats. We roepen de wereldleiders op concrete toezeggingen te doen en hun deel van de vluchtelingen op te nemen. Daarmee wordt de druk op buurlanden als Jordanië verminderd. Er moeten internationaal veel meer hervestigingsplaatsen komen voor de kwetsbaarste onder de Syrische vluchtelingen die zich nu in landen als Jordanië, Libanon en Turkije bevinden. En Jordanië moet de vluchtelingen uit ‘de berm’ onmiddellijk toelaten.

Lees het Engelse persbericht.