10 jaar cel voor een grap over Boko Haram
Heb je ooit op je telefoon een grap verstuurd naar een vriend? In Kameroen kan je daar tien jaar gevangenisstraf voor krijgen. Dat overkwam Fomusoh Ivo Feh en twee van zijn vrienden. Zij stuurden het volgende sms-bericht door: ‘Boko Haram rekruteert jongeren vanaf 14 jaar. Vereisten: vier voldoendes op je middelbare schooldiploma, inclusief godsdienst.’ Een grap, omdat het moeilijk is om aan normaal werk te komen in Kameroen, zeker als je net je diploma hebt gehaald en nog geen geld hebt om naar de universiteit te gaan.
Eind november was ik in Kameroen. Daar ontmoette ik de broer van Fomusoh Ivo Feh en de moeders van zijn twee vrienden Levis en Nivelle, die naar de hoofdstad waren gekomen om hun zoons in de de gevangenis te bezoeken. In een traditioneel restaurant met uitzicht op de heuvels van Yaoundé zaten we met de familie van de gevangenen te lunchen. Ze waren net naar de gevangenis geweest. Ze mochten maar een half uurtje met Ivo, Levis en Nivelle praten. Hoewel ze ruim vijf uur hadden moeten reizen om naar de hoofdstad te komen, waren ze toch blij dat ze hun broer en zoons even mochten zien. De moeder van Levis brak even, toen ze vertelde hoe haar zoon gearresteerd was.
Ivo is een van de gezichten van de Schrijfmarathon op 10 december 2016. Hij, en vele anderen in Kameroen, houden hoop op verbetering van hun situatie doordat Amnesty zich actief inzet voor hun vrijlating. De willekeur waarmee mensen in Kameroen worden opgepakt, vastgezet, gemarteld, de doodstraf krijgen, verdwijnen of omkomen in gevangenschap is ongekend.
Ivo en zijn vrienden wonen in Zuid-Kameroen, ver van de door Boko Haram getroffen gebieden. In Maroua, in het hart van het uiterste noorden van Kameroen, waar regelmatig aanslagen gepleegd worden door Boko Haram, ontmoetten we de zus van Nadia, een 20-jarig meisje dat de doodstraf heeft gekregen omdat haar vriend in het Kameroense leger een bevel had geweigerd en een aantal uniformen en materialen in haar huis had achtergelaten. Ze zit al anderhalf jaar vast in de centrale gevangenis van Maroua.
Ik was in Maroua om te spreken met mensen van lokale organisaties die voor Amnesty informatie verzamelen over zulke gevallen van mensenrechtenschendingen. Na een training door HURICAP in mei 2015, is er nog contact met een aantal van de mensen die training volgde. Zij ervaren nog grote moeite om met accurate, geverifieerde, onafhankelijke informatie te komen. Daarom heeft HURICAP gepland om een selectie van deze mensen, en enkele nieuwe organisaties, verder te trainen en te ondersteunen in het doen van nauwkeurig onderzoek.
Door overtuigend bewijs te verzamelen en aandacht te geven aan wat mensen als Ivo en Nadia is aangedaan, kunnen we druk uitoefenen om iets te doen aan de flagrante misstanden in de strijd tegen het terrorisme.
Kom in actie!
Roep de president van Kameroen op alle aanklachten tegen Fomusoh Ivo Feh in te trekken en hem onmiddellijk vrij te laten. Stuur een brief!