Meer dan 1 miljoen mensen uit de hele wereld hebben hun grote verontwaardiging uitgesproken over de veroordeling van Nasrin Sotoudeh uit Iran, zoals in de Spaanse hoofdstad Madrid.
© Adolfo Lujan

Ruim 1 miljoen mensen vragen om vrijlating Nasrin Sotoudeh uit Iran

Meer dan 1 miljoen mensen uit de hele wereld hebben hun grote verontwaardiging uitgesproken over de veroordeling van Nasrin Sotoudeh uit Iran. Op 10 juni 2019 waren er 1.188.381 handtekeningen gezet onder Amnesty’s petitie waarin de Iraanse autoriteiten worden opgeroepen Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

In Nederland ondertekenden ruim 57 duizend mensen de petitie voor haar vrijlating. Amnesty zal alle handtekeningen binnenkort aanbieden aan de Iraanse autoriteiten.

 

‘Gevaar voor nationale veiligheid’

De mensenrechtenadvocaat werd vandaag een jaar geleden opgepakt en tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Volgens de Iraanse autoriteiten bracht zij de nationale veiligheid in gevaar en moedigde ze corruptie en prostitutie aan. Dat zijn verzonnen aanklachten, alleen bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Volgens Iraanse regels met betrekking tot gevangenisstraf kan ze na 17 jaar vrijkomen.

Sotoudeh werd al eerder gevangengezet. In 2010 kreeg ze zes jaar gevangenisstraf vanwegesamenzwering tegen de staat. Na massale acties van Amnesty kwam ze eerder vrij en pakte ze haar werk weer op. Ze bleef zich inzetten voor kinderen die de doodstraf krijgen, voor slachtoffers van zuuraanvallen en voor vrouwen die af willen van de verplichte hoofddoek.

Toenemende onderdrukking in Iran

De Iraanse autoriteiten voerden in 2018 een schaamteloze onderdrukkingscampagne waarbij duizenden andersdenkenden werden gearresteerd. Overal in Iran werd geprotesteerd tegen armoede, corruptie en het autoritaire regime. Meer dan 7.000 demonstranten, studenten, journalisten, vrouwenrechtenactivisten, milieuactivisten, advocaten, vakbondsmensen, werknemers, mensenrechtenverdedigers en activisten voor de rechten van etnische en religieuze minderheden werden willekeurig gearresteerd. Honderden werden veroordeeld tot gevangenisstraf of geseling. Ook dit jaar treden de autoriteiten keihard op tegen critici van de regering.

Meer over dit onderwerp