Discriminatie is verboden. Toch worden mensen vanwege hun huidskleur of afkomst gecontroleerd: aan de grens, door de politie, Belastingdienst of andere overheidsorganisaties. Dit heet etnisch profileren. Het mag niet en het moet stoppen. Daarom voert Amnesty International campagne. Vind jij dit ook belangrijk? Lees dan verder en kijk wat jij kunt doen.
We moeten blijven opstaan voor waar we recht op hebben. We moeten behandeld worden als mens.
Wat doet Amnesty?
Etnisch profileren is een groot probleem in Nederland. Afkomst en huidskleur mogen nooit een rol spelen in beslissingen van overheidsorganisaties om mensen te controleren. Amnesty zet zich ervoor in dat dit ook echt nooit gebeurt. We doen onderzoek en geven advies over wetten en beleidsplannen. In 2024 roepen we samen met Controle Alt Delete opnieuw op tot effectieve maatregelen tegen etnisch profileren.
In 2023 werd Amnesty, samen met anderen, in een belangrijke rechtszaak in het gelijkgesteld: het gerechtshof bepaalde toen dat de Koninklijke Marechaussee (KMar) discrimineerde door etniciteit een rol te laten spelen in grenscontroles. De KMar moest hiermee stoppen. Deze uitspraak is een belangrijke stap in het uitbannen van etnisch profileren.
Lees hier meer over Amnesty’s werk tegen etnisch profileren.
Wat kun jij doen tegen etnisch profileren?
Voel je je gediscrimineerd, of zie je dat iemand anders wordt gediscrimineerd door de politie, Koninklijke Marechaussee of een andere wetshandhaver? Doe er wat mee!
- Je kunt een klacht indienen bij de overheidsinstelling, bijvoorbeeld bij de politie met het digitale formulier.
- Melden kan bij één van de antidiscriminatiebureaus in Nederland. Deze bureaus kunnen je adviseren of je helpen met bemiddeling of een (klacht)procedure. Zie discriminatie.nl of bel 0800-0880 (gratis).
- Discriminatie door de politie, Marechaussee of een boa kun je ook melden bij Controle Alt Delete.
- Soms is het beter om aangifte te doen. Zoek daarvoor advies van een advocaat.
- Lees het rapport van Amnesty: Etnisch profileren is overheidsbreed probleem.
Bestel het lespakket Profiel X
Lespakket Profiel X
Wil jij op een toegankelijke manier discriminatie, racisme en etnisch profileren bespreekbaar maken in de klas? Bekijk dan de online module Profiel X: Leren of ProfiLeren. Dit is een uitgebreid lesprogramma voor het MBO en de bovenbouw van het VO over het tegengaan van discriminatie en racisme. Het lesprogramma bevat video’s en interactieve opdrachten. De verschillende onderdelen van het pakket kunnen zowel afzonderlijk als gezamenlijk aangeboden worden en sluiten zo goed aan op de behoeftes van jouw klas of groep.
Bekijk het materiaal, of bestel meteen.
MBO-docenten kunnen ook een workshop van een peer-educator aanvragen, dit kun je aangeven bij het bestellen van het materiaal.
Veelgestelde vragen
Wat is etnisch profileren?
Waarom voert Amnesty een campagne tegen etnisch profileren?
Waarom is etnisch profileren een probleem?
Wat zijn effectieve maatregelen tegen etnisch profileren?
• Dwing af bij alle overheidsinstanties dat afkomst nooit een rol speelt in beslissingen om burgers te controleren.
• Behandel burgers als individuen en bejegen hen vanuit vertrouwen.
• Waarborg transparantie en zorgvuldigheid bij controles.
• Registreer en evalueer alle controles.
• Registreer algoritmes en toets deze aan de mensenrechten.
• Verscherp het toezicht.
De precieze maatregelen verschillen per overheidsinstantie. Voor de politie zijn stopformulieren een effectieve methode om controles te registeren en verantwoorden, daarover schreef Amnesty deze memo. Over maatregelen om discriminerende algoritmen te voorkomen kun je meer lezen in deze briefing.
Waarom spreekt Amnesty het nieuwe kabinet aan?
Etnisch profileren zal wel effectief zijn, toch?
Mag afkomst nooit een rol spelen in controles?
Alleen als er een strafbaar feit is gepleegd waarvoor een dadersignalement is opgesteld, mag afkomst of huidskleur een rol spelen in de beslissing van de politie of de Marechaussee om iemand te controleren, mits de waarborgen in acht worden genomen. Dan gaat het dus om de zoektocht naar een concrete dader.
Is het niet logisch dat mensen van kleur of met een migratieachtergrond vaker door de politie worden gecontroleerd? Ze zijn toch oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken?
Amnesty voert deze campagne in samenwerking met Controle Alt Delete.
De campagne wordt gesteund door Black Archives, Nederland Wordt Beter, Manifest tegen Islamofobie, Zwart Manifest, The New Originals, Omroep Zwart en FunX.