Ook over de rechten van lhbtiq+’ers in Nederland maak ik me zorgen
Ik weet niet meer waar ik het voor het eerst tegenkwam, maar het beeld trok mijn aandacht: Oekraïense soldaten die vol trots op de foto gaan met een eenhoorn-insigne op de mouw van hun uniform. Lhbtiq+’ers geven hiermee te kennen dat zij óók meevechten tegen de Russische vijand. Ze zeggen ermee: wij zijn ook Oekraïners, zie ons! Want op papier hadden ze de laatste jaren weliswaar steeds meer rechten, in de praktijk werden lhbtiq+’ers in Oekraïne nog altijd heel vaak aangevallen. De soldaten dragen de insignes met een mengeling van wanhoop – erken ons! – en trots.
Dezelfde trots waarmee de soldaten hun seksuele geaardheid en genderidentiteit vieren, ligt ten grondslag aan de Pride-beweging. Amnesty Nederland zal die beweging weer volop ondersteunen tijdens Pride Amsterdam. Dat is nodig, want de rechten van lhbtiq+’ers worden nog steeds op grote schaal geschonden.
‘Het aantal meldingen van discriminatie van seksuele geaardheid of genderidentiteit neemt de laatste jaren toe in Nederland’
Zorgelijk vind ik met name dat een aantal landen de afgelopen jaren maatregelen trof om kinderen informatie te ontzeggen over lhbtiq+’ers. Zo komen in steeds meer Amerikaanse staten boeken over lhbtiq+’ers terecht op zwarte lijsten voor scholen. Kinderen zouden er ‘een gevoel van ongemak of verdriet’ van kunnen krijgen. Alsof de kinderen die zich niet herkennen in het geslacht dat ze bij hun geboorte kregen toegewezen, of in de liefdesgeschiedenissen die ze in de schoolboeken krijgen voorgeschoteld, geen ongemak en verdriet ervaren! Zelfs binnen de EU zijn er inmiddels twee landen die via wetgeving lhbtiq+-informatie proberen weg te houden bij kinderen: Hongarije en Polen.
Stereotype kenmerken
Ook over Nederland maak ik me zorgen. Het aantal meldingen van discriminatie van seksuele geaardheid of genderidentiteit neemt hier de laatste jaren toe. En uit een recent onderzoek van het COC blijkt dat de IND nog steeds gebruikmaakt van al lang afgeschafte stereotype kenmerken om vast te stellen of een asielzoeker lhbtiq+’er is. Hierdoor worden sommigen van hen teruggestuurd naar voor lhbtiq+’ers gevaarlijke landen, omdat de IND niet gelooft dat ze écht niet hetero zijn.
Er valt dus nog genoeg te bevechten. Daarom vaart Amnesty International op 7 augustus weer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam.