Journalisten als doelwit

Libanon jorunalisten Gaza doelwit Israël
© Alessio Cassaro

 

De Libanese journalist Fatima Al Bassam (29) woonde in Haret Hreik, een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, die in september vorig jaar bij ­Israëlische luchtaanvallen is platgebombardeerd. Nu slaapt ze in een hotel.  

Zij leeft gelukkig nog, maar zeker 170 andere journalisten zijn sinds 7 oktober 2023 gedood in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever, in Israël en Libanon, zo blijkt uit cijfers van het Committee to Protect Journalists (CPJ): 162 Palestijnen, zes Libanezen en twee Israëliërs. Daarmee is dit de dodelijkste periode voor journalisten sinds het CPJ in 1992 begon met het bijhouden van gegevens.  

Israël maakt het bijna onmogelijk om verslag te doen van wat er zich in Gaza afspeelt. Onder andere door luchtaanvallen, de ontheemding van de bevolking en de vernietiging van 80 procent van de infrastructuur. Bovendien krijgen buitenlandse journalisten nauwelijks visa, is nieuwszender Al Jazeera door Israël verboden en is de linkse krant Haaretz in de ban gedaan. De vrije pers komt zo steeds meer in de verdrukking. 

Al Bassam blijft voor nieuwssite Grand Libanon verslag doen van de oorlog, maar realiseert zich dat ze groot gevaar loopt. ‘Als journalist verwacht iedereen dat je dapper bent. Maar wij zijn ook gewoon mensen, en we zijn bang.’  

Bekijk ook