Jaknikkers

Weer of geen weer: iedere vrijdagmiddag demonstreren twee Amnesty- activisten voor de Saudische ambassade in Den Haag. Al anderhalf jaar roepen ze Saudi-Arabie op alle gewetensgevangenen vrij te laten.

In het bijzonder staan ze er voor blogger Raif Badawi‚ in 2014 veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen (waarvan hij er tot nu toe vijftig kreeg) voor ‘het beledigen van de islam’.

De protesten bleven niet onopgemerkt. Toen de ambassade op de Nationale Dag van het Koninkrijk‚ 29 september‚ een feestje gaf in het Scheveningse Kurhaus haalde de Saudische ambassadeur de kwestie aan in een korte speech. Terwijl in de wereld de vreselijkste dingen gebeuren‚ maken deze demonstranten zich druk over een Saudische gevangene‚ zei hij verontwaardigd tegen de genodigden‚ onder wie buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. ‘We waarderen de vrije meningsuiting’‚ voegde hij toe. ‘Maar godslastering valt daar niet onder.’

Als een ambassadeur al in de kramp schiet van twee zwijgende activisten op de stoep‚ hoeveel impact zal een stevig statement van de Nederlandse regering wel niet hebben‚ vraag je je af. Bang hoeven de Saudi’s echter niet te zijn: politieke en handelsbelangen weerhouden Den Haag daar immers van. Slechts af en toe veroordeelt Nederland barbaarse straffen als amputaties van handen en voeten bij dieven‚ steniging van overspelige vrouwen en executies door onthoofding‚ kruisiging of allebei. In dat laatste geval wordt het hoofd eerst weer aan het lichaam vastgemaakt.

Nederland is geen uitzondering. De meeste westerse landen‚ de VS en Groot-Brittannië voorop‚ weigeren Riyad te bekritiseren. Zie ook de tamme reacties op de massa-executie van 47 terdoodveroordeelden begin januari.

Misschien is het gebrek aan westerse kritiek zelfs de oorzaak van de Saudische verontwaardiging over de twee demonstranten in Den Haag. Een staat die zelden wordt tegengesproken‚ ziet elke vorm van kritiek algauw als een persoonlijke aanval en gaat zich gedragen als een leidinggevende die alleen maar jaknikkers om zich heen duldt.

Illustratief daarvoor is de peiling die het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website heeft staan. Bezoekers wordt gevraagd wat ze van de webpagina vinden. Ze kunnen kiezen uit: ‘Excellent’‚ ‘Very Good’ en ‘Good’. Scherpere kritiek dan dat kan het regime kennelijk niet verdragen.