Zuid-Korea, waar je kunt trouwen in het parlement, omringd door demonstranten
Seoul ziet op een zaterdag begin december zwart van de demonstranten. Honderdduizenden Zuid-Koreanen eisen de afzetting van president Yoon Suk-yeol na zijn mislukte staatsgreep. Hun standvastigheid om de democratie te beschermen is indrukwekkend. Dit eerste protest heeft nog geen gevolg, maar een week later wordt Yoon geschorst.
De politieke crisis speelt zich af rondom het parlement. De afdeling Communicatie is gevestigd in een bijgebouw: de hele week lopen journalisten binnen op zoek naar woordvoerders, of voor hun persaccreditaties om de afzettingsprocedure tegen de president bij te wonen. In de lobby monteren ze hun bijdragen voor de wereldjournaals. Niet echt een feeststemming, zou je zeggen. Maar dan verschijnen er grote glamourfoto’s van een bruid en bruidegom en wordt een gastenboek klaargelegd. Zaterdagochtend, kort voor het protest, krijgen de stoelen een felroze strik.
Deze receptiehal van het nationaal parlement doet namelijk ook dienst als trouwlocatie. Dat privilege is voorbehouden aan mensen met een politieke connectie of baan, die tegen een schappelijke prijs (30.000 won, zo’n 200 euro) de zaal kunnen reserveren en huren.
Die zaterdagmiddag in Seoul vraag ik me af: kan deze geplande bruiloft wel doorgaan? Er zijn zoveel demonstranten dat het metrostation bij het parlement tijdelijk sluit, het terrein is afgezet. Zouden de aanstaanden niet balen dat hun ja-woord overschaduwd wordt? Aan de andere kant: wie hier trouwt zal wel een politieke junkie zijn. Maar zijn ze dan medestanders van het protest of van Yoon?
Er werd die zaterdag zéker getrouwd, bevestigt een woordvoerder als ik achteraf bel. ‘Bruiloftsgasten konden met hun uitnodiging langs de bewaking.’ Mochten mijn tolk of ik een bijzondere dag willen, verzekert de receptioniste: het personeel doet ‘altijd zijn uiterste best om gelegenheden zonder overlast te laten verlopen’.