‘Het slavernijverleden smeult als een ondergrondse veenbrand’
Hoe moeten we omgaan met het Nederlandse slavernijverleden? Om te beginnen: vertel het verhaal vanuit het perspectief van de slaafgemaakten.
Cultuur
Leestijd 2 minuten
Podcast-tip: De plantage van onze voorouders
Maartje Duins familie had ooit een aandeel in een Surinaamse plantage met slaafgemaakten. Met een van de nazaten van hen maakte ze een podcast.
Interview
16 juli 2020
Lilian Gonçalves: ‘Bouterse president. Afschuwelijk’
8 december 1982 was de man van Lilian Gonçalves een van de slachtoffers van de Decembermoorden in Paramaribo. Eind 2007 kwam eindelijk een proces op gang tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en anderen; het recht leek zijn loop te krijgen.Tot afgelopen zomer die hoofdverdachte president van Suriname werd. Gonçalves: ‘Verschrikkelijk. Het brengt de angst van vroeger terug.’
Achtergrond
1 februari 2020 - Leestijd 4 minuten
Suriname, veertig jaar na de staatsgreep
Eind 2019 werd Desi Bouterse tot 20 jaar cel veroordeeld voor de Decembermoorden. Maar wat had de legerleider nog meer op zijn kerfstok?
Interview
1 februari 2018 - Leestijd 8 minuten
Ruben Rozendaal: ‘Als ik heen mag gaan‚ laat me verlost heengaan’
Tegen Ruben Rozendaal, verdachte van het Decembermoordenproces, werd tien jaar cel geeist. Voor zijn zelfmoord gaf hij nog één interview.
Column
Arend Hulshof - Leestijd 2 minuten
Zelfmoordenaars
Blog
In Suriname won de rechtstaat
De strafeis van twintig jaar gevangenisstraf tegen Desi Bouterse is een eerbetoon aan de rechtsstaat. Lees het pleidooi maar van aanklager Roy Elgin.
Blog
Desiré Delano Bouterse
‘De Amnestiewet in april 2012. Ik was zó kwaad dat dít in mijn land kon gebeuren, dat ik Gerard Spong mailde en mijn diensten aanbood.’ Gaetano Best (36), onderzoeker ‘internationale misdrijven’ bij de UvA, raakte zo betrokken bij pogingen Bouterse en 24 andere verdachten van de Decembermoorden te berechten.
Interview
1 december 2012
Alex van Stipriaan: ‘Slavernij is ook het verhaal van hoop‚ van kracht’
Met 21 saluutschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo nam Nederland 150 jaar geleden afscheid van de slavernij. Komend jaar wordt dit herdacht met een tentoonstelling in het Tropenmuseum. Gesprek met de curator‚ Alex van Stipriaan‚ over de gevolgen van de slavernij. ‘In dit debat moeten witte Nederlanders zich bescheiden opstellen.’
Artikel
1 juli 2010
Antoine en Anton de Kom over Suriname en Bouterse
Naar aanleiding van de uitslag van de Surinaamse verkiezingen eind mei, waarbij de hoofdverdachte van het Decembermoordenproces Desi Bouterse een klinkende overwinning behaalde, schreef de Nederlands-Surinaamse schrijver/dichter Antoine de Kom een dialoog met zijn grootvader, de anti-koloniale schrijver Anton de Kom. ‘Denkt u eens aan de nabestaanden! Die moeten hun verwonding opnieuw meemaken en ondergaan dat B. aan B. gratie verleent.’
Artikel
1 juli 2007
Het proces-Bouterse kan eindelijk beginnen
Beter laat dan nooit: een kwart eeuw na de Decembermoorden moeten Desi Bouterse en zijn medeverdachten voor de krijgsraad verschijnen.
Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin lees je het belangrijkste nieuws over mensenrechten en Amnesty, én blijf je op de hoogte van onze acties.