Dagmar Oudshoorn
© Jitske Schols

De grenzen van het Rijk

Venezuela bevindt zich al jaren in allerlei crises. Er is een tekort aan voedsel en gezondheidszorg. De overheid smoort kritische geluiden met politiegeweld en willekeurige arrestaties. Miljoenen Venezolanen zijn gevlucht. Op slechts 24 kilometer uit de kust ligt Aruba, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.  

De geografische nabijheid, historische banden en kansen op werk in het toerisme maken Aruba een logische bestemming voor vluchtende Venezolanen. Waar toeristen vrolijk op de luchthaven landen, hebben Venezolaanse vluchtelingen zonder papieren geen andere optie dan een gevaarlijke bootreis. Na zo’n irreguliere aankomst wacht vrijwel onmiddellijke detentie in cellen met een gebrek aan ventilatie, bewegingsruimte en hygiëne. Juridische procedures zijn complex en belangrijke documenten zijn in het Nederlands.  

Door zelf naar Aruba te reizen, kan ik de dialoog aangaan 

Dit zijn enkele bevindingen uit het onderzoek dat Amnesty International deed naar de behandeling van Venezolaanse vluchtelingen op Aruba en Curaçao. Als Nederlandse sectie van Amnesty krijgen we de kans om met deze bevindingen druk uit te oefenen op lokale politici en de Nederlandse overheid. Met dat doel reisde ik dit najaar met onderzoeker Tamara da Paula naar de eilanden. 

Grenzen opzoeken

We hadden onze onderzoeksresultaten ook gewoon kunnen mailen. Maar wanneer je mensen in de ogen kijkt, kun je pas echt een dialoog met ze aangaan. Ik sprak op Aruba met politici die niet blij zijn met de uitkomsten van ons rapport, maar wel volledig meewerkten. Ik benoemde dat we begrip hebben voor de lastige situatie waarin Aruba zich bevindt, maar benadrukte dat ze hun asielprocedure niet op orde hebben. En dat dit ten koste gaat van mensen.  

Schrijf je in voor de WV-nieuwsbrief

Zowel Aruba als Nederland treft blaam. Terwijl ons kabinet het druk heeft met de niet-bestaande asielcrisis in Nederland, laat het aan de Caribische grenzen van het Koninkrijk steken vallen. Het Koninkrijk moet ervoor zorgen dat zijn autonome landen de mensenrechten beschermen en bevorderen. Maar Nederland betaalde mee aan deportatievluchten van Venezolanen. Geheel tegen het Vluchtelingenverdrag in.  

Terug in Nederland zien we dat de conclusies van ons onderzoek volop in de media zijn verschenen. Lokale organisaties die zich inzetten voor Venezolaanse vluchtelingen voelen zich gesterkt in hun strijd. Soms is het dus wel de moeite waard om de grenzen op te zoeken.  

Lees ook