Steeds meer landen gaan Rusland achterna, met de ‘buitenlandse agent-wet’
Een voor een voeren voormalige Sovjetlanden de omstreden ‘buitenlandse agent-wet’ in. Hoewel de EU deze regeringen bekritiseert, heeft zij nu zelf een richtlijn voorgesteld die op deze wet lijkt.
Reportage
10 juni 2024 - Leestijd 7 minuten
Kirgizische technoclubs als eilandjes van democratie
In Kirgistan zijn undergroundfeesten een vrijplaats geworden, nu de voormalige Sovjetrepubliek van een enigszins democratisch land verandert in een autoritaire staat. ‘De technoscene is de enige plek waar je je kunt verschuilen.’
Groeten uit...
Leestijd 2 minuten
In Tbilisi is de boekhandel geliefd onder Russische vluchtelingen
‘Dit is het eerste boek dat ik las nadat ik uit Rusland was gevlucht. Het lezen voelde als therapie’, hoort correspondent Gatool Katawazi.
Reportage
31 juli 2023 - Leestijd 10 minuten
Durft Kazachstan te breken met ‘grote broer’ Rusland?
In Almaty in Kazachstan houden steeds meer mensen zich bezig met dekolonisatie, terwijl het Sovjet-verleden er nog springlevend is.
Leestijd 3 minuten
Domme dingen die dictators doen #12: lekker narcistisch
Naast de gruwelijkheden die onder dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms ook nog iets (uit) te lachen. Dit keer: Berdymukhamedov.
Leestijd 3 minuten
Domme dingen die dictators doen #2: de Vergulden Hond van Turkmenistan
Naast de gruwelijkheden die onder het juk van dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms, heel soms, ook nog iets (uit) te lachen. Dit keer: de Turkmeense president heeft een ingewikkelde relatie met honden.
Vrij!
Leestijd 3 minuten
Kazachse dissident Aron Atabek overlijdt kort na zijn vrijlating
Dichter en activist Aron Atabek mocht na vijftien jaar de gevangenis in Kazachstan verlaten. Nog geen twee maanden later is hij overleden.
Interview
6 december 2018
Moetabar Tadzjibajeva: ‘Als je vecht voor gerechtigheid moet je al je angst overwinnen’
Bijna drie jaar zat ze in een Oezbeekse gevangenis. Moetabar Tadzjibajeva werd gemarteld, zat meer dan honderd dagen in een isoleercel en werd vernederd door haar bewakers. In juni vorig jaar kwam ze vrij. Ze won de Martin Ennals Award en reisde door Europa om zich medisch te laten onderzoeken en aandacht te vragen voor de Oezbeekse mensenrechtensituatie. Tijdens haar verblijf in Nederland sprak ze met Wordt Vervolgd.
Artikel
7 december 2017
Surveillance in Oezbekistan: met dank aan het Westen
Een in Amsterdam gevestigd bedrijf maakt het mede mogelijk dat de Oezbeekse autoriteiten op grote schaal meekijken op computers en telefoons van burgers.