Leestip: asielzoekers in Amerika hebben geen recht op een advocaat
‘Het principe dat je onschuldig bent tot het tegendeel wordt bewezen, bestaat niet in de immigratierechtbank’, schrijft Madeleine Schwartz vanuit Harlingen, Texas. Schwartz bracht voor The New York Review of Books een maand door aan de grens van Texas en Mexico. Dat leverde een ontluisterende reportage op over hoe het immigratierecht in de VS werkt.
Bekijk ook: De reportage van Madeline Schwartz: 'Inside the deportation courts'.Volgens president Trump is asiel een ‘maas’ in het immigratiesysteem, en dat is te merken. In de immigratierechtbanken is alles erop gericht om zo veel mogelijk zaken te behandelen en zo veel mogelijk immigranten weer de grens over te zetten. De helft van de immigratierechters die door Trump zijn aangesteld werkte voorheen voor de immigratiedienst.
Anders dan bij gewone rechtbanken bestaat er geen gerechtelijke onafhankelijkheid: de immigratierechters zijn onderdeel van de uitvoerende macht. Als ze niet genoeg zaken behandelen, worden ze bestraft of ontslagen. Een goede verdediging is allesbehalve vanzelfsprekend voor asielzoekers: omdat zij geen Amerikaans staatsburger zijn, hebben ze geen recht op een advocaat.
Wordt Vervolgd, november 2019