Rapper met een boodschap in Myanmar

Thazin Nyunt Aung, rapper uit Myanmar
© Nicola Lo Calzo/INSTITUTE

© Nicola Lo Calzo/INSTITUTE

 

De foto intrigeert meteen. De blik onder het zwarte mutsje is vastberaden, maar niet kil. Door het geverfde haar schemert rebellie. Geen traditioneel sieraad, maar een geraamte als oorbel.
Plaats het beeld van de 35-jarige Thazin Nyunt Aung tussen de verschijning van de meeste andere vrouwen in Myanmar, gekleed in traditionele thamei (sarong), eingyi (kanten bloesje) en met lang zwart haar, en het is wel duidelijk dat de zangeres een boodschap heeft. Zo rapte ze enkele jaren geleden in het nummer ‘Myanmar Vrouwen’:

We zijn niet geboren om onrechtvaardige bevelen
te gehoorzamen,
We zijn gemaakt van vlees en bloed, net als de rest van jullie
Onze blik richt zich op de belofte van de toekomst
Vrouwen leun op elkaar en reik elkaar de hand
Wees niet bang om tegen wie dan ook op te staan,
loop met overtuiging,
Houd op met de gedachte dat vrouwen zwakker zijn dan mannen

Met haar tanktop, tatoeages, slobberbroek of short is ze een veteraan in de hiphopscene. Haar eerste optredens, toen ze begin 20 was, waren illegaal: onder bruggen, viaducten of in kleine onderkomens die het aandurfden de politie te trotseren.

Haar eerste optredens waren illegaal. Elk nummer dat verder ging dan een mierzoete coversong was een risico

In die jaren betekende elk nummer dat verder ging dan een mierzoete coversong een risico. Collega’s verdwenen voor jaren achter de tralies. Wie de censuur trotseerde kon van het podium of uit de verkoop worden geweerd. Dat overkwam de populaire rockband Iron Cross, die een nummer uitbracht dat ‘Power 54’ heette. Fans zagen wat de controleurs eerst was ontgaan: een verwijzing naar Aung San Suu Kyi die toen nog op University Avenue 54 onder huisarrest zat. Ook minder politiek beladen titels als ‘Water elektriciteit, kom terug alsjeblieft’ doorstonden de keuring niet.

‘Geen seks en geen politiek’, zei Thazin destijds over haar werk. ‘We zijn een conservatief land.’ Ze wilde vooral de gelijkwaardigheid van vrouwen bepleiten.

Toen het klimaat voor musici de afgelopen jaren wat vrijer werd, werd ze vooral geboekt als B-artiest tussen de traditionele zangeressen in glitterjaponnen met mainstream songs. Ze rapte door. Om aan de kost te komen werkt ze als geluidstechnicus.

T-Zin noemt ze zich tegenwoordig, en haar thema’s hebben zich verbreed. In 2016 schreef ze het nummer ‘Just Human Right’, dat mensen aanspoort om geen onderscheid te maken op basis van etniciteit of religie. Op 27 januari 2019 trad ze op bij We Rock for Justice in Yangon, een door de EU gefinancierd festival met als thema gelijkheid voor iedereen.

Met haar oude en nieuwe thema’s heeft T-Zin nog heel wat optredens te gaan.