Tegen de doodstraf. Altijd en overal.
Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn. Amnesty International zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts 16 landen geen executies meer uit. Nu hebben 145 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, een meerderheid van alle landen ter wereld. Lees verder.
Direct naar: Waarom tegen de doodstraf? | Het probleem | Wat doet Amnesty? | De doodstraf in 8 vragen | Nieuws en acties

Het probleem
De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. De UVRM is juridisch niet bindend. Internationaal wel bindend zijn de VN-verdragen en bijbehorende protocollen. De Verenigde Naties hebben in 1989 een protocol aangenomen dat afschaffing van de doodstraf voorschrijft. Inmiddels hebben 85 landen dit protocol geratificeerd. Hoewel internationaal recht zegt dat de doodstraf toegepast kan worden voor de ‘meest ernstige misdrijven’, is Amnesty van mening dat deze straf nooit mag worden opgelegd.

Wat doet Amnesty?
Amnesty International zet zich sinds 1977 in voor de afschaffing van de doodstraf. Voor ons is het doorslaggevende argument tegen de doodstraf dat het een wrede en onmenselijke straf is.
- De doodstraf is een vorm van marteling. Alle landen die het Folterverdrag hebben ondertekend, zijn verplicht zich daaraan te houden. Dat betekent dat zij de doodstraf niet mogen uitvoeren. Daarnaast wordt de doodstraf bij verschillende internationale verdragen verboden.
- Amnesty voert actie om dreigende executies te stoppen en om te zetten in andere straffen.
- Amnesty ziet dat steeds meer landen de doodstraf afschaffen, en roept landen die de doodstraf nog hebben op deze af te schaffen, of ten minste een moratorium (stop) op executies in te stellen.
- Steun is enorm belangrijk voor gevangenen. Met groetenkaarten laten we terdoodveroordeelden weten dat we ze steunen.

Amnesty’s oproep
- Landen die de doodstraf nog toepassen moeten onmiddellijk stoppen met het executeren van mensen.
- Landen die geen mensen meer executeren moeten de doodstraf voor altijd uit hun wetboeken schrappen.
- Alle doodvonnissen moeten worden omgezet in gevangenisstraffen.
De doodstraf in 8 vragen
Een samenleving waarin mensen de doodstraf krijgen, doet hetzelfde als wat zij wil bestrijden: iemand doden.
1. Als je iemand vermoordt, dan verdien je het toch om ook gedood te worden?
2. Helpt de doodstraf misdrijven te voorkomen?
3. Is de doodstraf een middel om terrorisme tegen te gaan?
4. Is levenslange gevangenisstraf niet net zo wreed als de doodstraf?
5. Als de meerderheid van de bevolking van een land voor de doodstraf is, dan kan deze straf worden ingevoerd. Dat is toch democratisch?
Alleen met goede kennis over de doodstraf kan een zinvol debat over de doodstraf worden gevoerd. En uiteindelijk is het de regering die een besluit neemt over het toepassen van de doodstraf, niet de publieke opinie.
6. Is er een menselijke en pijnloze manier om iemand te executeren?
7. Wat zegt het internationaal recht over de doodstraf?
Hoewel internationaal recht bepaalt dat de doodstraf toegepast kan worden bij de meest erge misdrijven zoals moord, is Amnesty International van mening dat de doodstraf nooit gerechtvaardigd is.
8. Waarom is Amnesty International eigenlijk tegen de doodstraf?