Verstuur een groetenkaartje naar mensen die jouw steun nodig hebben!
Online of per post
Amnesty op School heeft speciale pakketten samengesteld met verhalen van mensen die jouw steun hard kunnen gebruiken: de GRTZ! Schrijf deze mensen een kaartje en stuur deze op. Dat kan per post maar ook heel makkelijk online. Wil je weten hoe het nu gaat met mensen voor wie we eerder GRTZ!-acties hebben gevoerd, kijk dan hier.
Op deze pagina kun je online direct een kaartje sturen. Wil je het GRTZ! pakket graag in de klas? Klik dan op de knop hieronder om naar het bestelformulier te gaan.
Sophia en Jianbing / China:
Gevangen omdat zij anderen hielpen
De Chinese journalist Sophia Huang Xueqin doet dat ook en helpt slachtoffers van seksueel geweld. Ook Wang Jianbing is aanhanger van de #MeToo beweging in China. Jianbing helpt ook mensen met een handicap of een ziekte waardoor zij problemen hebben op hun werk. Sophia en Jianbing doen dus belangrijk werk. Maar de regering van China denkt daar heel anders over en zegt dat zij anderen aangemoedigen om China in gevaar te brengen. Daarom werden ze in september 2021 gearresteerd. Sindsdien zitten zij vast en kunnen zij een gevangenisstraf van 5 jaar krijgen, of zelfs langer.
Umar / India:
Vastzitten voor protesteren
Umar Khalid protesteerde samen met vele anderen tegen het aannemen van een discriminerende wet tegen moslims. Dat leverde hem veel problemen op. In 2016 zat hij een tijdje in de gevangenis en in 2018 werd er door onbekende mannen op hem geschoten. In 2020 werd hij weer gearresteerd. Nu, meer dan 3 jaar later, zit hij nog steeds vast. Al die tijd is er nog geen rechtszaak geweest.
Umar moet onmiddellijk vrij komen, want hij heeft niets verkeerd gedaan. Iedereen mag voor zijn of haar mening uitkomen, iedereen mag demonstreren en protesteren. Demonstreren is namelijk een mensenrecht.
Aleksei / Rusland: Gevangen wegens kritiek op de oorlog
De dochter van Aleksei, Masha Moskalyov, woont in Rusland. In april 2022 maakte ze bij een tekenles op school een tekening tegen de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, die door Rusland is begonnen. De dag nadat ze de tekening had gemaakt, moesten Aleksei en Masha naar het politiebureau. Aleksei werd door de politie ondervraagd omdat hij op social media kritiek had gehad op de oorlog. Daarna werd hij gearresteerd en Masha moest naar een weeshuis.
Masha is inmiddels weer uit het weeshuis, maar kan niet bij haar vader wonen. Want in maart 2023 werd Aleksei veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, terwijl hij niks verkeerds heeft gedaan. Iedereen mag een mening hebben en die aan andere mensen vertellen.