5 manieren om jouw privacy te beschermen
Ben je ook bezorgd dat bedrijven en overheidsdiensten te gemakkelijk kunnen meekijken met alles wat je doet op je mobiele telefoon of computer? Met deze tips en trucs kun je voorkomen dat jouw bankgegevens, privéfoto’s en berichten in verkeerde handen vallen.
1. Update je apps altijd zo snel mogelijk
Bij bijna alle updates worden veiligheidsaanpassingen doorgevoerd. Eventuele ‘gaten’ worden bij deze updates gedicht. Als je deze ‘gaten’ open laat staan, maak je het voor iemand veel gemakkelijker om in te breken in de software en is het veel eenvoudiger om toegang te krijgen tot alles op je telefoon of computer.
2. Sterk en uniek wachtwoord
Je hebt dit waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord, maar al je toegangscodes moeten sterk zijn en van elkaar verschillen. Als je toegangscode voor één dienst wordt gestolen – en je hebt deze ook gebruikt voor andere apps en diensten – dan loop je groot risico.
Een eenvoudige regel voor wachtwoorden is hoe complexer ze zijn, hoe moeilijker ze zijn te kraken. Dus meng kleine letters en hoofdletters en gebruik cijfers en/of symbolen zoals ‘!’ en ‘&’. Hier meer tips. Ook kun je gebruik maken van een korte zin. Bijvoorbeeld: ‘duiven g@@n elke dag naar school !!’ of wat voor jouw werkt. Zolang je het maar niet te vaak gebruikt.
Gebruik een wachtwoordmanager: dit zijn programma’s die sterke wachtwoorden genereren en opslaan. Sommige wachtwoordmanagers synchroniseren tussen je computer en je telefoon, zodat je al je belangrijke wachtwoorden altijd bij je hebt. Op deze manier hoef je niet al die ingewikkelde wachtwoorden te onthouden. Hier vind je info over wachtwoordmanagers. Kies een uitermate sterk wachtwoord voor je belangrijkste e-mailadres en onthoud dit. Je belangrijkste e-mailadres is met name van belang omdat het meestal wordt gebruikt om een ander account mee te herstellen mocht je je wachtwoord zijn vergeten. Het betekent ook dat het kan worden gebruikt om de wachtwoorden op je andere accounts te veranderen. Op haveibeenpwned.com kun je checken of er met behulp van jouw gebruikersnaam of e-mailadres informatie is gestolen of er sprake is van andere datalekken.
3. Stel twee-staps-verificatie in
Twee-staps-verificatie is een extra stap die je moet doen voor je kunt inloggen. Iets minder snel, maar wel veel veiliger. Het werkt heel simpel en je hoeft het alleen maar te doen als je op een nieuw apparaat inlogt, of eens in de paar weken. Je kunt het zo instrellen dat je een zescijferige code in een sms’je ontvangt nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd. Met die code kun je pas definitief inloggen. Dit maakt het veel moeilijker om bij jouw gegevens te komen, zelfs als het iemand is gelukt om achter jouw wachtwoord te komen. Veel populaire diensten zoals Gmail, Outlook, Facebook and Twitter bieden deze dienst aan.
4. Gebruik https
De link in de adresbalk van je browser begint met ofwel ‘http’ of ‘https’. In het eerste geval houdt het in dat de verbinding tussen jou en de website die je bezoekt open is. Dat wil zeggen dat iedereen die inbreekt op jouw internetverbinding alles kan zien wat jij ziet of schrijft. Dat is uiteraard niet oké. Sommige websites hebben https als standaard, andere als optie. Je kunt meestal zien of je op een https-verbinding zit aan het slot-icoontje in je adresbalk. Als je het slot-icoontje ziet, maar er staat een kruis doorheen, dan betekent dat dat er iets mis is met de encryptie en de verbinding niet kan worden beschermd. Sommige websites bieden helemaal geen https aan. Wat je ook kunt doen is HTTPS Everywhere downloaden, dit is een browser-extensie die je helpt je verbinding te versleutelen.
5. Chatten op Signal
Signal Private Messenger wordt gezien als de ‘gouden standaard’ als het gaat om chatdiensten. De encryptie-technologie in deze app is momenteel de beste van de beste. De app wordt aanbevolen door Edward Snowden, de klokkenluider die in 2013 naar buiten bracht dat de Amerikaanse overheid grootschalig het internet afluistert. Signal wordt ontwikkeld door een non-profit organisatie en is opensource, wat betekent dat veiligheidsexperts kunnen testen of er eventuele ‘achterdeurtjes’ zijn.